Rohanó világunkban, elkényelmesedett társadalmunkban, amikor saját magunknak feldolgozott, félkész élelmiszereket vásárolunk, akkor természetesnek tűnik, hogy kedvencünknek is megvegyük a teljes értékű szárazeledelt.  Nem volt ez mindig így – és nem is volt ennyi allergiás kutya.

Humán élelmezésben a feldolgozott termékek virágkorát éljük, bár szerencsére egyre inkább teret nyer az egészséges étrend is. Kedvenceink táplálása kapcsán sincs ez másképp.

Ahogyan sokszor mi magunk is „csak gyorsan bekapunk valamit”, kedvencünknek kimérjük a napi adag tápot – ami a reklámoknak köszönhetően azt az illúziót kelti, hogy jobb is, mintha az aznapi vacsora friss hozzávalókból készült volna. „… Mert megfelelő arányban tartalmaz mindent, ami a kutyának kell” – hallom nagyon gyakran.

Egy előnye tagadhatatlanul van a tápnak: gyorsan, és kényelmesen adagolható, mint a humán gyorsételek is. A feldolgozott élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt káros hatásairól sok-sok ezer oldalon olvashatunk az interneten. Amerikában és Nyugat Európában szép számmal vannak oldalak, amelyek a feldolgozott állateledelek negatív élettani hatásairól számolnak be. Meglepő, hogy itthon még mindig viszonylag kevés szó esik erről.

Tény, hogy nagyon kényelmes megoldás egy mérőpohárral kiadagolni a napi adagot a száraztápból. A jó hír az, hogy ma már akár ugyanilyen kényelmesen etetheted egészséges, friss nyers hozzávalókból összeállított komplett menüvel is kedvencedet, hiszen léteznek teljes értékű fagyasztott nyers menük, amelyek a kutyád biológiai szükségleteit figyelembe véve lettek összerakva.

Nem célom, hogy bíráljam a kutyatápokat, a „kész kajákat” – mi magunk is eszünk néha gyorskaját, amikor egész egyszerűen nincs időnk vagy energiánk másra. Néha belefér.

Azért sem szeretnék ebbe a témába belemenni, mert nem lenne jó további ellentéteket gerjeszteni a kutyatáp és a nyers étrend pártiak között, van elég gond enélkül is a kutyás társadalomban. Tény, hogy vannak kutyák, akik hosszú és egészséges életet élnek úgy is, hogy egész életükben kutyatápot fogyasztanak (és a kutyatápok között is vannak természetesen jobbak és kevésbé jók).

Az is igaz sajnos, hogy napjainkban egyre több kutya szenved allergiától, szőr és bőrbetegségektől, ízületi problémáktól.  Vitathatatlan, hogy ilyen jellegű problémák felmerülése esetén legtöbb esetben a BARF (nyers) étrendre történő átállás nyújt megnyugtató, hosszú távú megoldást.

Az allergia tagadhatatlanul modernkori sajátosság, amely a kész kutyaeledelek elterjedésével párhuzamosan kezdett rohamosan elterjedni, megkeseríteni gazdik százezreinek mindennapjait.

Amikor végiggondolod, hogyan változott meg a kisállataink táplálkozása, táplálása az elmúlt évtizedekben, ezzel párhuzamosan gondold át azt is, mi történt humán vonalon. Egyre több ember allergiás, egyre többen küzdenek bizonyos ételallergiákkal, intoleranciával.

Éppen emiatt – szerencsére – lassan, de biztosan egyre inkább elterjed a gyorsételek helyett az egészséges, természetes összetevőkből készülő étrend. Minél kevesebb tartósítószer, színezék, állományjavító, szintetikus összetevő – annál jobb.

A gyógyszerek mellett vagy helyett pedig egyre többen fordulnak a természetes, alternatív gyógymódokhoz, egészséges étrend kiegészítőkhöz. Pontosan ugyanerről – a természetes étrendhez történő visszatérésről szól a BARF étrend.

A BARF (=nyers) étrend alatt biológiailag jól hasznosuló, nyers étrendet értünk, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend főként Amerikában és Nyugat-Euórópában, valamint a Skandináv országokban.

A BARF egészséges, természetes étrend, amely allergiával, hasnyálmirigy, máj és veseproblémákkal, ízületi megbetegedésekkel, és számos más, részben étrendre visszavezethető egészségügyi problémákkal szembeni küzdelemben hátraarcot vett, és visszafordult a természethez, a természeteshez.

A kutya egészséges étrendjeként azt fogadja el, amit egy ragadozó a természetben is megtalálhat.

Ez pedig soha nem feldolgozott, hőkezelt eledel, hanem nyers hús, belsőség, zöldség, gyógynövény, és esetleg gabona – megfelelő arányban.

A kutya és a macska ragadozó gyomrú állat. A gyomruk felépítése nagyban különbözik a növényevők vagy a mindenevők gyomrának felépítésétől.

Gyomruk testsúlyukhoz viszonyítva jóval nagyobb, emésztésük, fogazatuk is egészen más, mint növényevő társaiké. A hús maximum 24 órán át van az emésztőrendszerben, szemben a növényevőkkel, ahol az emésztési folyamat 4-5 napig is eltart.

A ragadozók, így a kutyád – macskád számára is a legjobban hasznosítható fehérje a nyers húsban található, MAGAS MINŐSÉGŰ ÁLLATI FEHÉRJE.

Az állati fehérje főzése, feldolgozása ugyanis az aminosav lánc megváltozásával, az enzimek elhalásával jár.

A fehérjét hőkezelt formában a ragadozók (kutyák és macskák) gyomra sokkal nehezebben tudja feldolgozni. Nem beszélve arról, hogy kárba vesznek, megsemmisülnek az enzimek, valamint az ásványi anyagok és aminosavak nagy része, amelyek egy ragadozó számára létfontosságúak.

A szárazeledelekben a hőkezelés során elveszett aminosavakat utólagosan, bizonyos adalékanyagokkal pótolják. Talán nem kell bizonygatnom, hogy ez nem hasonlítható össze azzal, amikor ezekhez a kutya természetes formájukban jut hozzá.

A nyers etetés első hallásra bár egyszerűen hangzik – azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha nyersen szeretnéd etetni kedvencedet, akkor van legalább 2 dolog, amire érdemes figyelned:

1.) BARFOZNI kétféleképpen tudsz: vagy Te magad állítod össze kedvenced étrendjét, vagy komplett BARF menüt etetsz.

Pro és kontra a két megoldásról: Ha magad állítod ösze a barf menüt, kellenek hozzá alapvető ismeretek a barf étrendről, a kutyád emésztőrendszeréről, és tudnod kell, milyen összetevők milyen arányban legyenek az étrendjében. Az ehhez szükséges tudás megszerzésében segít ingyenes tudásanyagunk, a Barf 1×1. Ez a megoldás olcsóbb, ellenben időigényesebb.

Ezzel szemben továbbra is elég lesz napi 3 perc, hogy odaadd a kutyád napi vacsiját, ha komplett. fagyasztott barf menük közül választasz,(MushVaisto Marha-Pulyka-Lazac vagy Mush Vaisto Pulyka-Csirke-Bárány) amelyeket Finnországból importálunk. A Mush komplett barf menük tökéletes megoldást jelentenek, ha nem akarsz belemélyülni a nyers étrenddel kapcsolatos infomációkba, viszont szeretnéd egészségesen táplálni kedvencedet. Ez a megoldás egyszerűbb, ellenben költségesebb, mintha magad állítanád össze és porcióznád az összetevőket. MIndkettőnek megvan tehát a maga előnye és hátránya.

2.) Ne vágj bele a nyers etetésbe azért, mert „jóval olcsóbb mint a táp.” Ha ezt hiszed, csalódni fogsz. A tapasztalataim szerint sokkal jobb lehet, de nem lesz feltétlenül olcsóbb – hacsak nem kalkulálsz azzal is, hogy valószínűleg csökkenni fog az állatorvosi látogatásaid száma.

Mindezekkel az információkkal nem elbizonytalanítani szeretnélek – csupán azt javaslom, körültekintéssel változtass kedvenced jelenlegi étrendjén.

Ha az étrendjén nem is változtatnál azonnal, de örülnél olyan információknak, amelyek segítségével természetes kiegészítőkkel, gyógynövényekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal gazdagíthatod kedvenced étrendjét – nálunk akkor is jó helyen jársz.

(forrás:farkaskonyha.hu)