A trimmelés azért nagyon fontos ápolási technika, mert ezáltal lesz egészséges a kutyus bőre és szőrminősége. Fehér szőrű kutyák esetében azért is jobb, mint a nyírás, mert nem sárgítja és puhítja fel túlságosan a szőrt. Azért is fontos, mert a trimmeletlen szőr esetében felléphetnek különféle bőrproblémák. A trimmelés feltétele a szőr trimmelhetősége, vagyis az, hogy a növekedési folyamat végén haljon el a szőr, és legyen fájdalom nélkül kihúzható a szőrhagymából. Ez általában a tompább színezetű szőrre igaz.Az elhalt szőrszálak eltávolítása után egy rövid pihenő időszak következik, majd elindul az új szőr növekedése. A drótszőrű fajtáknál általában egy-, másfél hónapot vesz igénybe, amíg a jellegzetes szőrminőség ismételten kialakul.

Trimmelhető szőrtípusok

Drótos szőrtípus: ha kiállításra készülsz a kutyával, egy-, másfél hónappal előtte célszerű kiszedetni az aljszőrzetet, és a felső réteget trimmelni. A következő hetekben is fontos kiszedni az aljszőrzetet, így az új fedőszőrréteg nem fog elállni a testtől, és megfelelően kemény lesz. Közvetlenül a kiállítás előtt már csak a fejen és a végtagokon kell megigazítani a szőrt. A drótos fedőszőr akkor érett meg a trimmelésre, ha hullámos.

Szálkás szőrtípus: kutyakozmetikai tekintetben szinte teljesen megegyezik a drótos szőrtípussal, az a különbség, hogy ez a szőrtípusú kutya akkor érett meg a trimmelésre, ha a fedőszőre egyenes.

Ha körülbelül havonta kiszedik az éppen megérett szőrzetet, marad egy kemény, rövidebb fedőszőr réteg.

Vegyes szőrtípus: erre a típusra az érett aljszőr és némi fedőszőr vedlése jellemző, ezt lehet trimmelni. Ha kiállításra készülsz vele, 1-2 héttel előtte érdemes trimmeltetni, utána inkább csak finomítani. Csak az egyenes felületet kell trimmeltetni, a fedő-és az aljszőrzetet nem!

A trimmelés hatására a szőr nem göndörödik fel a szőr, a kutyus kinézete rendezettebb lesz, bőre és szőrminősége pedig egészséges.

Természetesen még a fajtákon belül is mutatkoznak eltérések a trimmeléssel kapcsolatban, ezért is nagyon fontos, hogy a megfelelő szakemberre bízza kedvencét. A gyapjas szőr például alkalmatlan erre az eljárásra és idős kutyáknál is inkább kerülni szokták a trimmelést. A fiatal, kiállításra is alkalmas kutyáknál azonban rendkívül fontos a trimmelés, hiszen egyrészt így válhat bőrük egészségessé, szőrük pedig megfelelően ápolttá és fényessé.