A kutyusok éles kis karmai folyamatosan növésben vannak, és mivel nem tudják őket visszahúzni – úgy, mint például a macskák – járás közben rendületlenül koptatják őket. Azonban a folyamatos koptatás ellenére is előfordulhat, hogy a karom olyan hosszúra megnő, hogy az már zavarja kutyusunkat a járásban. Ilyenkor nincs más megoldás, kutyusunknak pedikűrre van szüksége.

A kutyák karmainak ápolásánál fontos a szakszerű és hozzáértő kezek, ugyanis egy óvatlan mozdulattal könnyen megsérthetjük a kutyusunk karmaiban futó ereket. Bár egy világos karomban a piros erek jól látszanak, de egy sötét színű esetén a gazdi is sötétben tapogatózik. Ha pedig véletlenül megsérül az ér, nem kis fájdalmat tudunk okozni kutyusunknak.

A kiskutyák esetében a karomvágás elengedhetetlen, hiszen a kölykök még az anyjuk mellett vannak, nem sokat mozognak, és nem koptatják a karmukat. Emiatt az túlnő, könnyen beakadhat, letörhet, nem is beszélve arról, milyen kellemetlen, ha karmukat – akár csak játékból is – bőrünkbe mélyesztik.
A felnőtt állat karmainak a kopása viszont attól függ, hogy milyen talajon koptatja azt. Ha betonon, vagy aszfalton jár mindennap, akkor a karomvágással nem kell majd bajlódnunk, ha viszont csak a lakásban, a szőnyeggel borított padlón, akkor bizony szükség van a segítségre. Öregkorban pedig a szaruképletek növekedése felgyorsul, ezért előfordulhat, hogy gyakrabban kell karmot vágatni, mint korábban

A karmok közül elsősorban az úgynevezett farkaskarmok nőnek túl a legkönnyebben. Ezek számfeletti ujjak, és a hátsó végtagokon okoznak nagy gondot, mivel ezek nem érnek le a földre, így hamar és könnyen túlnőhetnek. Alapvetően két gondot okoznak: a túlnőtt karom könnyen beakadhat, és leszakadva súlyos vérzést okozhat, illetve egyszerűen belenőhet a bőrbe, belefúródhat az izomba és az állat lesántulását okozhatja.

TIPP

Azok a fránya karmok sokkal jobban kopnak, ha nem csak füvön, hanem köves területen és betonon is sétáltatjuk kutyusunkat!
Figyelem! A szakszerű karomvágást kutyakozmetikus végzi. Az otthon történő, szakértelmet nélkülöző karmok vágása esetenként sérüléseket is okozhatnak a kutyának. Ezért, hogy sérülés- és fájdalommentesen tudod kutyád karmait levágni, fordulj kutyakozmetikushoz!